søndag 10. mai 2009

Mamma gjør deg feit!!

VG kjører i dag overvektsartikkel igjen, og i dag legges det frem diverse årsaker til overvekt, blant annet om foreldrene dine har noe med saken å gjøre. Der har det jo tidligere vært påstått både det ene og det andre, og oppsummert har vi prøvd å skylde på våre mødre på følgende måter:
  1. Mamma gjør oss feite ved å fortelle oss at det er sultne barn i Afrika og vi derfor spiser forbi metthetsgrensen for å tømme tallerkenen. Og så blir vi feite
  2. Mamma gjør oss feite ved å gi oss gener som gjør at vi lett legger på oss og har lavere insulinfølsomhet. At hun tør.
  3. Mamma gjør oss feite ved å overføre sine egne dårlige vaner på ungene (noen som tror denne her er viktig, eller?)
  4. Mamma gjør oss feite ved å spise mye fett i svangerskapet og gjør oss tilbøyelig til overspising senere i livet.
Personlig tror jeg 2) og 3) er de viktigste ;)

Noe av dette er spennende lesning, andre ting er så åpenbart at man får lyst til å smelle hodet i veggen av frustrasjon på at mennesker kan bruke tid på å faktisk skrive setninger som dette:
Forskere ved Universitetet i Purdue i Indiana har funnet ut at måtider som spises utenfor huset har en tendens til å være større og inneholde flere kalorier enn et hjemmelaget måltid.
De har også funnet ut at pommes frites har flere kalorier enn salat. Stay tuned for den nyeste forskningen der vi skal se på gulrøtter versus delfiafett.
- Selv om forbrukerne sier de ønsker flere sunne varer lettere tilgjengelig, betyr ikke det at de foretrekker dem når det kommer til stykket, sier forskerne.
No shit Sherlock. Men det er jo en veldig beleilig unnskyldning.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mamma gjør det ikke feit på annen måte enn at hun gir deg dårlige vaner når det kommer til kosthold. Men i artikkelen står det "spiser du lite og sunt men fremdeles sliter med vekta?". Per. definisjon spiser man ikke lite hvis man går opp i vekt - da spiser man nemlig mer enn man trenger. Lav insulinfølelse eller ikke - fysikkens lover er det enda ingen som har klart å oppheve, heller ikke kostholds"eksperter".

Anonym sa...

Jeg syns "feit" må defineres. noen kan ha litt lettere for å legge på seg pga gener og mange andre faktorer, og man kan derfor bli litt overvektig. Men man kan ikke skylde på disse årsakene hvis man veier mer enn 120kg. Da er årsaken for mye mat og for lite kondisjon. ikke gener!

Anonym sa...

Nok en gang feite folk som prøver å finne en unnskyldning for at de er feite.
Enkelt og greit; trener du og spiser fornuftig, blir du ikke feit.
Trener du ikke og spiser mat du egentlig vet ikke er bra for deg, blir du feit!

Feite folk er enten fysisk ute av stand til å trene, eller har rett og slett dårlig viljestyrke...

Anonym sa...

De ovenfor som kommenterer (og flere til) kunne ha utbytte av å se BBC Horizon-dokumentaren "Why are thin people not fat" og få seg en liten tankevekker.

Vekttilstanden er kompleks og sammensatt, og det blir misvisende å bruke enkeltfaktorer som generaliserte kausale faktorer.
Dette gjelder for såvel den som er "normalvektig" som under- eller overvektig.

Evolusjon har favorisert det å kunne opparbeide energilager (fett). Først i nyere tid har (den vestlige verden) hatt såpass overskudd på tilgang på mat versus innsats som må til at man har fått "fedmeepidemien".

Men hele veien har det eksistert mennesker i ulike vektklasser - nok en form for biologisk mangfold og ulik tilgang på ressurser.

Den mest markante motstander av vektendring er faktisk kroppen selv.
Delvis genetisk, delvis miljømessig har kroppen funnet sin "normaltilstand", og søker man å endre sin vekt, vil kroppen yte motstand. F.eks. finnes det veldig tynne personer som kan spise langt mer enn aktivitetsnivå tilsier (altså uten å være toppidrettsutøver). Disse går gjerne allikevel ikke opp i vekt, fordi kroppen er jævlig oppfinnsom i å finne andre måter å håndtere overskuddstilførselen.

Nå er det nok allikevel et problem med fedmetrenden i den vestlige verden. Men hva skal man da gjøre ?
Mon tro hva som fungerer best av å forsøke motivere og oppmuntre til å jobbe med en fornuftig vektjustering, eller å komme med nedsettende karateristikk slik som 17:21 gjør ?

Det er tross alt en endring av livsstil det dreier seg om, og innarbeidde vaner krever møysommelig, målrettet og kontinuerlig arbeid. Det er slettes ikke like lett som å bytte klær eller lignende.

Anonym sa...

En gang for alle: Slutt å kall folk for FEITE!! Det er et ord som aldri burde bli brukt.Det går an å si det på en finere måte,som at noen er overvektig.Feit...blir et ord som er lett for å bruke til mobbing.Er så lei av å høre bare negativ sjikane om mennesker som ikke er i A4 format.Mennesker er forskjellige..både av utseende og arv. Det er bare lite hyggelig å høre at en legger skylden på mor! Er det ikke heller bedre å snakke om kosthold..hva som er bra å spise.Da slipper ungene å bli mobbet fordi mobberne stadig leser om disse FEITE barna som blir stemlet som negative ( ikke godtatte individer) De blir sett ned på pga alt skriveriet rundt fedme! Ikke legg skylden på mor som elsker sine barn av alt i verden..og da må påføre henne en alvorlig skyldfølelse....og det kanskje uten grunn.Hva hadde barna vært uten gode snille mor? Til alle dere som føler dere ,truffet og såret, av uforstandig omtale..så vil jeg bare si: Dere er herlige nydelige mennesker og alle og enhver er UNIK! Elsk dere selv som dere er <3