fredag 10. april 2009

Sunt er dyrt - ???

La oss forestille oss følgende scenario. Du kan selge noe til en gruppe mennesker. Du kan selge det billig, eller du kan selge det dyrt. De kjøper det likevel. Hva ville du valgt?

Fair enough – jeg er ikke i en posisjon til å prøve å bestemme over folk hva de skal bruke pengene sine på, men det at det er for dyrt å leve sunt og at man dermed ikke har råd til en livsstilsendring er TULL.

Lightvarianter er ofte håpløst overprisede. Grunnen er enkel. Orginalproduktet var etter all sannsynlighet proppet full av diverse ”fyllmasse” som mel, sukker eller fett. Når det går ut, må prisen opp. Det er forsåvidt ikke vanskelig å forstå. I tillegg er folk villig til å betale mer for lightvarianter UAVHENGIG av hva ”forsunningen” egentlig hadde kostet i utgangspunktet. ”Sunt er dyrt” tenker folk, og betaler tre ganger prisen for originalproduktet uten å blunke.

Jeg skal komme med en del konkrete eksempel senere, men for å gi en liten outline av hva moralen er:

- Planlegg innkjøp i forveien/lag ukemenyer
- Spis etter sesong og pris. Frossengrønnsaker er for eksempel akkurat like sunt å spise som ”vanlige
- Belgfrukter/linser etc gir gode proteinkilder som kan supplere kjøtt og fisk
- Ikke bare bytt ut all maten du spiste med tilsvarende lettvarianter. Prøv ut nye retter, nye råvarer, og jo mer halv- og helfabrikata du spiser, jo dyrere spiser du, som en generell regel.

Ingen kommentarer: