fredag 18. april 2008

Den store vitaminskrekken

På forskning.no ble denne artikkelen postet i går, 17. april. Den hevdet at vitamintilskudd ikke nødvendigvis var heldig, men gjerne tvert om. En forskningsrapport som var gjort der man hadde sett på 67 ulike studier, viste at tilskudd av vitamin A førte til en økt dødelighet på 16%, vitamin E 4% og betakaroten 7%. Det som var litt festlig i forbindelse med denne undersøkelsen var at absolutt alle dødsfall ble inkludert, så dødsfall som følge av f.eks bilulykker ikke ble kompensert for i testen. Men hvem vet, kanskje store doser vitamin A gjør deg til en dårligere sjåfør.

Dette ble selvsagt raskt plukket opp av sensasjonskåte journalister, som over forsider i dag stolt kunne fortelle oss at vitamintilskudd, det tok livet av oss. Om de hadde sett nøyere på undersøkelsen ville man kanskje også sett at alle i forskningsprosjektet f.eks. spiste mat, men en del av de døde likevel, som er en klar indikator på at det å spise, det er livsfarlig.

Jeg skjønner ikke helt ønsket man har av å skulle blåse alle forskningsrapporter man kommer over ut av alle proporsjoner, og ukritisk erklære ting for livsfarlig på bakgrunn av en forskningsrapport. De fete typene og bastante konklusjonene er det riktignok journalistene som kommer med. Forskere er stort sett langt mer moderate i sine uttalelser.

Dag Viljen Poleszynski uttalte til dagbladet i dag i denne artikkelen at konklusjonen gjerne var - noe overdrevet. Blant annet åpnet han for muligheten for at det kan ha foregått en viss seleksjon av studier som ga konklusjoner forskerne likte, og at studiene varierte enormt med tanke på tidshorisont.

Så får vi vente i spenning da, på neste sensasjonsoppslag. Mine penger står på flaskevann.

Ingen kommentarer: