mandag 7. april 2008

Idioter på gymmet - commentary

På treningsforum er det postet en artikkel relativt nylig, der artikkelforfatteren har en rant over hva som provoserer han på gymmet.
http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=668
Forsåvidt en morsom artikkel, men den reiser en problemstilling som jeg har tenkt en del på. Hva er igrunn god gym/treningssenteroppførsel? Er det det du vanligvis skulle forestilt deg, kardemommeloven, eller er det en terrorbalanse mellom "mosjonistene" og "de seriøse?". Jeg har fått inntrykk av det sistnevnte.

På en amerikansk treningssenterkjede (Fitness Planet) har noe som de kaller Lunk Alarms. Dersom man stønner når man løfter, bråker med vektene, ringer det en alarmklokke slik at all oppmerksomhet rettes mot deg og henges ut. Så om de 100 kiloene du tok i markløft ikke møter bakken som om det skulle vært en anorektisk spurv, kan du risikere å bli kastet ut. Dette er muligens et tiltak treningssenteret gjør for å slippe å få status som et "bolegym". Som kjent er jo seriøse mosjonister de dårligste kundene man kan ha. De kommer ofte, de sliter på utstyret. På grunn av fordommer blant "folk flest" mot de som løfter vekter (se på han der, han setter sikkert bol rett på øyet), gjør ofte treningssenterkjedene grep for å gi inntrykk av at de er for "folk flest" og ikke for vektløftere.

Samtidig får jeg litt makk av de som provoserer seg over vanlige mosjonister på gymmet sitt. For er det noen som virkelig trenger treningen, så er det jo de utrente førtiåringene, selv om de kanskje ikke har verdens strikteste teknikk i biceps curl og kjører nok baseøvelser. Kanskje de til og med leser avisen på ergometersykkelen (gisp). Bare fordi man ikke er skikkelig hardcore, betyr det ikke at de ikke har like mye rett som alle andre til å være der. Problemet er at hobbymosjonistene ofte blir fridd til ved å gjøre treningssentrene upraktiske og utrivelige for de seriøse.

Det fokuseres ofte på at de som trener tungt og seriøst ikke skal gjøre for mye ut av seg. De skal ikke bråke. De skal ikke gå med singlet, de skal ikke slippe vektene. Det at jenter som løfter tungt i mange sammenhenger blir sett rart på, at seriøse, rene utøvere stemples som "bolere" fordi de har fremgang i treningen sin, folk som ler av de som svetter på tredemøllen +++ blir ikke fokusert på i det hele tatt. Jeg tror at dersom et treningssenterkonsept skal fungere skikkelig, må det være basert på gjensidig respekt. Dere som synes dere er så hardcore: hva med å gå bort til mosjonisten som løfter med dårlig teknikk og strever og spørre om de har lyst å få demonstrert teknikken/få hjelp i stedet for å bare stå og provosere seg over det? Og til mosjonisten på ja/nei maskinen som nistirrer på jenter som løfter vekter, ja vi løfter vekter, men du ser ikke oss stirre og peke fordi du leser avisen mens du trener. Så kan vi alle leve i sameksistens og slutte å provosere oss så mye over hverandre.

Ingen kommentarer: