torsdag 3. april 2008

Sunnhet på budsjett - proteinkilder

Det å spise sunt og spise billig er ikke nødvendigvis enkelt. Friske grønnsaker, magert og bra kjøtt i motsetning til blandingsprodukter, gode råvarer i forhold til blandingsprodukter, er dyrt. Men det finnes mange måter å spise sunt, og samtidig relativt billig. Det vil ikke være like billig som å spise nudler og kneip til alle døgnets måltider, men det er ikke dyrere enn å spise ferdigmat, og kan også ses på som en investering i fremtidig helse.

La oss først se på proteinkildene:
Egg er sunt og godt, en god proteinkilde og inneholder alle vitaminene kroppen trenger unntatt vitamin C. Egg kan spises som det er, som pålegg, lage omelett til middag, mulighetene er mange, og egg er heller ikke dyrt. Kjøper man litt store kvanta om gangen i samme slengen, blir det enda billigere.

Jeg skal ikke pushe på alle tunfiskspisingens gleder, jeg er fullt klar over at det ikke passer for alle. Men tunfisk er billig, og en sunn proteinkilde. Det kan også varieres i det uendelige, og jeg skal poste noen oppskrifter etter hvert :)

First price kyllingfilet likeså. Flere steder blir det kommentert at de er tilsatt vann, og derfor ikke er like gode som andre kyllingfileter. Personlig er jeg veldig glad i dem. I motsetning til kyllingfiletene til prior, er de store, blottet for ekkelt blod og sener. I tillegg koster de under 80 kr pr kilo. Se også etter salg på fiskefileter. Fileter av laks og hvit fisk er alltid greit å ha i fryseren.

Bønner og linser er gode og billige proteinkilder, hvis man liker det. Linser kan spises som tilbehør til annen mat, lage linsepureer, brukes i gryter etc. Både bønner og linser kan kjøpes i vanlige butikker til en helt ålreit pris, men har man en eksotisk butikk i nærheten, kan man ofte kjøpe både bønner og linser med kvantumsrabatt.

Ellers bør selvfølgelig alle ha øynene oppe for gode tilbud, og har man tilgang til en fryser, er det en sikker vinner.

Mer kommer om dette, jeg bare setter igang tankeprosessen for meg selv :)

Ingen kommentarer: